Rasstandaard

De Rasstandaard, volgens de TICA standaard:

Kop:

De kop heeft een brede wig vorm met een afgeronde snuit, ronde stevige kin en volle wangen. Door de beharing lijkt het schedeldak afgevlakt. Het profiel heeft een rechte neuslijn met een lichte glooiing bij de neusbrug. Rond voorhoofd. 

Oren:

De oren staan wijd geplaatst, zijn middelgroot en hebben afgeronde toppen. Ze wijzen iets naar voren en zijn redelijk kort behaard. De oren zetten de lijn van de wig voort. 

Ogen:

De ogen zijn groot en ovaal van vorm. Ze zijn iets schuin geplaatst. De oogkleur is helder stralend en éénkleurig diepblauw. Bij de verdunde kleuren is een lichtere oogkleur toegestaan. 

Nek:

Een korte stevige nek. 

Lijf, poten, voeten

Lang, gespierd, groot en breed lichaam met een goed ontwikkelde brede, diepe borst. Goed gespierde en stevige middellange poten. De voorpoten zijn iets korter dan de achterpoten. Grote, ronde voeten met pluimpjes tussen de tenen. 

Staart:

Lange, dichtbehaarde staart die iets toeloopt. De staart wordt iets hoger dan de ruglijn gedragen en dient even lang als het lijf te zijn. 

Vacht:

Halflange, zijdezachte, dicht ingeplante vacht met een ondervacht die niet wollig is. Hierdoor klit de vacht niet. Kraag is wenselijk, beginnend bij de oren. De vacht is kort op de schouders en wordt naar achter toe langer. Haarplukjes tussen de tenen.

Aftekening:

Ragdolls hebben de Siamese tekening, de points zijn duidelijk afgetekend. Ze hebben dezelfde tint en vormen een scherp contrast met het lichaam, iets schaduw toegestaan. Bij oudere katten is een iets donkerdere kleur toegestaan mits er nog een duidelijk verschil met de points waarneembaar is. 

aftekeningen:

(Bleu colorpoint kitten)

De colourpoint:

Siamezen points, geen wit. 

Buikvlek is toegestaan.

 

De mitted:

Points met wit. De kin, borst en onderkant van de buik zijn wit tot aan de staart. De voorpoten hebben witte handschoentjes bij voorkeur symmetrisch. De achterpoten hebben witte laarsjes die doorlopen tot het dijbeen. De kin is wit, een smalle witte bles op de neus is toegestaan, mag niet op het neusleer komen. 

(Seal mitted)

 

De bicolour:

 

Points met bicolour aftekening. Het masker heeft een omgekeerde witte V die op het voorhoofd begint en naar beneden uitloopt. Het wit bestrijkt de neus, de snorharen en de kin. De V is bij voorkeur symmetrisch en komt niet voorbij de buitenste ooghoeken. Het neusleer is roze, de borst en onderbuik zijn wit. Het wit op de voorpoten reikt tot de elleboog en op de achterpoten tot voorbij de hiel. Het lichaam mag bicolour zijn.

(Seal bicolor)

 

Puntenverdeling:

Kop, oren, oogvorm.                                    35

Lichaam, poten, voeten en staart.             35

Nek.                                                                   5

Kleuraftekening.                                           15

Vachtstructuur en lengte.                           10

Totaal.                                                           100

 

Geen uitmuntend:

Alle variëteiten: Andere oogkleur dan blauw. 

Colourpoint: Witte vlekken. 

Mitted:  Geen witte kin. 

Bicolour: Gekleurde vlekken in wit masker. 

 

Niet toegestaan:

Alle variëteiten: Korte staart; puntige oren; korte poten; gedrongen lichaam; Romaanse neus. 

Mitted: Gekleurde vlekken op witte sokken of buik; ontbreken van witte streep op buik. 

Bicolour: Wit op de oren en of de staart; gekleurde snorharen; gekleurde vlekken op buik of ieder ander gedeelte dat wit behoort te zijn.

Kleuren:

Seal point:

Points: diep zwartbruin 

Lichaam: warm roomkleurig 

Neusleer: zwartbruin 

Voetzolen: zwartbruin 

Blue point:

Points: grijsblauw 

Lichaam: ijswit 

Neusleer: leisteenblauw 

Voetzolen: leisteenblauw

Chocolate point:

Points: melkchocolade bruin 

Lichaam: ivoorkleurig 

Neusleer: chocolade bruin 

Voetzolen: oudroze 

Lilac point:

Points: rozeachtig grijs 

Lichaam: magnoliawit 

Neusleer: zacht lilac 

Voetzolen: oudrozeTegenwoordig vindt men ook Ragdolls in de kleuren red en cream en met de toevoeging tabby. Overigens is tabby hetzelfde als lynx. Door de nieuwe kleuren zijn er ook kittens (poezen) in blue tortie en seal tortie. Deze kleuren zijn te vergelijken met het schildpad patroon en komt voor in alle variëteiten. 

Cream point.                                                                                                                                                               Red point (kitten 4 mnd.)


Het tabby patroon is gestreept en is in alle kleuren te vinden. Dus ook bij de tortie. Wanneer een tortie ook tabby (streepjes) heeft noemt men dit kitten een torbie.

Gezondheid. Ragdolls zijn net als alle andere katachtige gevoelig op de nieren. Doodsoorzaak nummer één bij katten is nierfalen. 

 

Daarnaast komt ook bij de Ragdoll de erfelijke afwijking HCM voor. HCM is een verdikking van de hartspier. HCM komt voor bij alle zoogdieren en zoals gezegd is het erfelijk, Het is daarom belangrijk dat fokdieren ieder jaar getest worden door middel van echo bij een erkende radioloog. 

De DNA test voor HCM bij Ragdolls alleen is nog niet betrouwbaar genoeg. 

Bij de Ragdoll komt ook PKD voor. PKD zijn cystes op de nieren. Fokkers kunnen op PKD laten testen via een echo of via DNA. 
Als koper van uw kitten kunt u vragen of u de testrapporten mag zien. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb